Skip to main content


Authentiek leven. Altijd en overal trouw zijn aan jezelf. Jezelf door en door kennen en volledig accepteren en omarmen, zowel je lichte als je donkere kanten. Het klinkt fijn, maar hoe doe je dat? Kun je wel volledig loskomen van je ego en je angsten?

Door te leven in harmonie met wie je bent zeg je eigenlijk elke dag: “Ik ben” (of “I am”). Niets meer, niets minder.

Als je niet authentiek leeft, als je jezelf elke dag vergeet, wegcijfert of klein maakt, zeg je het tegenovergestelde: “Ik ben niet” (“I am not”).

Ook met angst of een groot ego kun je oud worden.

Weet wel dat hoe jij leeft jouw realiteit is. Je leeft wellicht een leugen in plaats van jouw waarheid.

Ik ben.

Als je dat niet kunt zeggen, zeg je iets anders. En al het andere dat je kunt zeggen is iets dat minder is dan jij (angst) of groter is dan jij (ego). Angst en Ego zijn twee kanten van dezelfde medaille.

Ego zegt: “Ik ben superieur”, waarmee je jezelf beter of belangrijker maakt dan anderen.
Angst zegt: “Ik ben inferieur”, waarmee jij je eigen licht dimt.
Je bent niet mooi genoeg.
Niet slim genoeg.
Niet goed genoeg.

Je gedachten gaan braaf mee in je keuzes. Ze zullen altijd jouw keuzes bevestigen. Ego en angst kunnen in één en dezelfde persoon leven, zo sterk en creatief is jouw geest. Voor het een voel je je TE GOED, voor het ander ben je NIET GOED GENOEG. Als je geest niet in balans is in “Ik ben”, altijd schippert tussen te goed en niet goed genoeg, tussen ego en angst, wordt ze makkelijk gevoed wordt met de verkeerde gedachten.

Voel je hoe eenvoudig het leven wordt als ‘ik ben’ genoeg is? Geen concessies, geen overtreffende trap. Gewoon ZIJN.

Wat helpt je om meer vanuit authenticiteit te leven?

Hoe kom je dicht bij jezelf en waar vind je de kracht om die koers te blijven varen?

Voordat ik inga op welk innerlijk werk jij kunt doen, wil ik je twee dingen meegeven. Het feit dat je dit leest en je bewust bent van het geluk dat schuilt in zelfacceptatie, dat je snapt dat er een essentieel verschil is tussen “Ik ben” en “Ik ben niet”, heb je het proces al in gang gezet. Meer vanuit authenticiteit gaan leven betekent niet dat je harder moet gaan werken, integendeel. Het gaat over loslaten, accepteren en omarmen. Er volgt straks geen to do-lijst die je kunt afwerken om gelukkig te worden.

Het leven is altijd work play in progress

Probeer te doorgronden hoe het spel tussen jouw authentieke Zelf en je angsten/ego werkt in je hoofd. Besef dat gedachten je ego en je angsten voeden.

Het tweede waar ik je op wil wijzen is dat je omgeving veel invloed heeft op hoe jij over jezelf denkt. Zorg ervoor dat je een ondersteunende en liefdevolle achterban hebt. Omring je met mensen die jou helpen om te durven blijven luisteren naar je hart, je intuïtie en je enthousiasme.

Neem afscheid van mensen die jou continu klein houden, bekritiseren en niets brengen. Je komt mensen in je leven tegen om iets van te leren of om iets mee te delen, en op enig moment is dat klaar. Mensen gaan weg, vriendschappen bloeden dood. Prima.

Hoe ga je authentiek leven?

Het enige wat jij hoeft te DOEN is je geest tot rust te brengen. Grond jezelf in wie je werkelijk bent, eenvoudigweg door te ZIJN. Snap je nu waarom zoveel mensen, ook de mensen met de stampvolle agenda’s, regelmatig in de ochtend de tijd nemen om te mediteren? Om te schrijven over wie ze zijn en wat belangrijk voor hen is?

Het helpt je om de dag die voor je ligt bewuster te ervaren. We verliezen onszelf snel in de chaos van de dag, maar als je ’s ochtends even een check-in bij jezelf gedaan hebt, herken je sneller de gedachten die met angst of ego te maken hebben.

Hé, denk je dan, daar heb je die kleine gluiperd, die gedachte die ervoor zorgt dat ik weer in paniek raak, zoals ik vorige week ook deed in deze situatie. Gaat nu niet gebeuren. Of je voelt een weerstand als een irritante collega met een idee komt. Voel ik nou die weerstand omdat ik die collega zo irritant vind, of is het idee gewoon slecht?

Door met jezelf in gesprek gaan over de emoties die je voelt, kun je steeds makkelijker bij je authenticiteit blijven en angst en ego op de reservebank laten zitten. Je durft dan echt te gaan staan voor wat je vindt.

Natuurlijk lukt dit niet in één keer. Authenticiteit moet je oefenen. Je leeft al jaren met je angsten en je ego, die laten zich echt niet zomaar bij het grofvuil zetten.

Authentiek leven kun je oefenen

Focus niet op je angsten en je ego, want van aandacht groeien die krengen alleen maar.

Oefen gedurende de dag op het grootste obstakel op de weg naar authentiek leven: oordelen. Er is niets zo snel als een oordeel. Binnen een seconde vinden we al iets van iemand. Oefen op niet oordelen.

Oordeel niet over anderen

Ga er altijd vanuit dat de persoon voor je je gelijke is en dat jij hun gelijke bent. Niemand is minder dan, niemand is meer dan.

Oordeel niet over jezelf

Weet je hoe vaak ik tegen mezelf zei: “Hè, stommerik.” “Lekker slim dit, Kerstin, hoe kun je zo dom zijn?”

Als ik dit tegen iemand anders eruit zou flappen, zou ik me kapot schamen en direct mijn verontschuldigingen aanbieden. Maar het tegen mezelf zeggen is oké? Waarom kan ik anderen wel vergeven voor een fout, maar mezelf niet? Wees milder voor jezelf, dan word je ook milder voor de wereld om je heen. En dat krijg je terug.

Wees mild naar jezelf toe

Je bent genoeg. Je bent precies goed, zoals iedereen precies goed is. Ook de mensen die zichzelf beter voelen dan anderen – ga ervanuit dat achter dat grote ego een mens zit dat precies zo goed is als jij. Ja, ik weet het, het is moeilijk oefenen op dat soort mensen. Maar ze zijn een cadeautje van de school of life.

Zeg eens hardop tegen jezelf: “Ik ben” of “I am”.

Voel je hoeveel kracht en rust er schuilt in die twee kleine woordjes? Het voelt krachtig omdat het waar is. En het is waar omdat jij krachtig bent, daarom voel je iets bij die twee woorden.

Kies voor “Ik ben.” Dat doe ik ook.

Leave a Reply